Communicatie in de klas
Roos van Leary
Wat?
De Roos van Leary is een model wat laat zien hoe mensen zich in groepen kunnen gedragen en wat voor effect dat heeft op de ander. Als iemand op een dominante toon zegt: ''ga zitten'', kan de andere persoon gaan zitten, of hij loopt kwaad weg.
Je moet dus nadenken over je houding en je gedrag, en hoe dit het gedrag van de ander beïnvloedt.
Dit schema is ontwikkeld door de psycholoog Timothy Leary in de jaren '50, en is bedoeld om gedrag van mensen inzichtelijk te maken. Het is op allerlei groepen mensen toe te passen, zoals in het bedrijfsleven of in het onderwijs.
Als je inzicht krijgt in welk gedrag je vertoont en hoe anderen daar op reageren, kun je je eigen gedrag veranderen en bewust in gaan zetten.
Waarom?
Als je je bewust wordt van het gedrag dat je vertoont in groepen of tijdens het samenwerken kan dat je helpen de andere personen in de groep beter te begrijpen.
Ook kan jij bewust gedrag in gaan zetten om iets bij een ander op te roepen.
Als jij je steeds als leider opstelt en je vind dat de anderen te weinig ideeën op brengen is het misschien een idee om uit je leidende rol te stappen en iets meer op de achtergrond te blijven. Zo krijgen anderen meer ruimte om uit hun oude gedragspatroon te stappen en een nieuwe rol aan te nemen.









Hierboven zie je de Roos van Leary.
De verticale as is de mate waarin je dominant gedrag vertoont. Boven is erg dominant en onder is niet of nauwelijks dominant.
Als iemand zich als een leider opstelt (dominant gedrag), kan het zo zijn dat de ander jou volgt. Andersom werkt dat ook zo, als iemand een passieve houding aanneemt, zal de ander misschien automatisch de leidende rol op zich neemt. Dit heet complementair gedrag.
De horizontale as is voor 'tegen' (niet meewerken, individueel, afwijzing) en 'samen' (empathie, samenwerken, wij).
Als jij 'samen' gedrag vertoont, is de kans groot dat iemand ook 'samen' gedrag gaat vertonen. Als iemand zich defensief en afstandelijk gedraagt, is de kans klein dat jij heel graag met die persoon gaat samenwerken. Dit heet symmetrisch gedrag.